https://www.facebook.com/yana.d.kozareva/videos/550940409245140
Обикновената на пръв поглед крем супа от карфиол се оказва с кралска история. Твърди се, че тя се появила на трапезата на Луи ХV благодарение на неговата любовница графиня дьо Бари. Няма писмени доказателства за това, както няма и за твърдението, че прочутата фраза „Като няма хляб, да ядат пасти“, приписвана на Мария Антоанета, всъщност била произнесена от същата графиня.
Преди да придобие благородническата титла, Мари-Жана Бекю, дете на монах и шивачка, получава блестящо за времето си образование, което включва добри маниери, философия и литература. Но дори и без тези умения Жана привлича погледите със своята красота - златисти коси, сини очи, пухкави устни, тънка талия, млечно бяла кожа, а ако случайно някой не я забележи, жизнерадостният ѝ и звънлив смях веднага поправя грешката. Хубавицата започва работа като продавачка в елитния парижки моден магазин La Toalet, където око ѝ хвърля граф Жан-Батист дьо Бари. Обеднелият благородник и несполучил дипломат има доходоносно занимание - открива млади и красиви жени, прави ги свои любовници и ги обучава на всякакви еротични умения, след което срещу процент ги предлага на богатите си приятели.
Така на 19 години Жана се превръща в луксозната куртизанка мадмоазел Ланж и не след дълго попада в двореца, където Луи ХV, скърбящ по починалата мадам Помпадур, си търси нова любовница. Красавицата успява да омагьоса краля още на първата среща.
Според придворни хроникьори на сутринта той споделя с маршал Ришельо, че Жана го е накарала да забрави и възрастта си, и скръбта си, а и го научила на неща, за които дори не е подозирал.
53-годишният Луи се влюбва и обсипва новата си фаворитка с подаръци, сред които замък в Лувсиен и рента от 300 000 ливри месечно. Вероятно по това време жизнерадостната и страстна куртизанка предлага на краля крем супата от карфиол, а за превъзходната рецепта величеството я награждава с почетната синя лента - Кордон бльо. Днес така се нарича най-престижното френско готварско училище, а за отличието се борят шеф готвачи от цял свят.
Както е известно от историята и от „Тримата мускетари“ на Дюма, кралският двор ври и кипи от интриги. Твърди се, че Жана нито участва, нито дава ухо на сплетните, затова пък кралската метреса е главна героиня в тях. Дори се появяват еротични стихове за нея, чийто автор е херцог дьо Шоазьол. Той е враг на граф дьо Бари, който всъщност предлага Жана на краля с тайната мисъл да отстрани Шоазьол от двора. От цялата тази интрига печели куртизанката. Научавайки за миналото й, Луи ХV разпорежда тя да бъде омъжена за аристократ, за да отговаря на условието за кралска любовница. Хитрият дьо Бари набързо я оженва за малкия си брат и така Жана става графиня, а кралят я представя официално в двора си през април 1769 г. И не само това - иска и да се ожени за нея, но парижкият епископ отказва да ѝ даде развод. „Меденият месец“ на краля продължава до 1774 г., когато се разболява от едра шарка и умира, а 30-годишната Жана, след кратко заточение, се прибира в замъка си в Лувсиен, където преживява още две страстни любовни връзки.
20 години по-късно главата на графиня дьо Бари се търкулва на ешафода. Жана е обявена от републиканците за враг на Революцията и осъдена на смърт. Защото кралската фаворитка лекомислено вдига голяма пушилка, когато открадват бижутата ѝ и така солидното ѝ финансово състояние става известно на бунтовниците. Впрочем големите френски шеф готвачи сервират крем супата от карфиол на мадам дьо Бари поръсена с няколко зърна червен хайвер - като кръвта на Жана върху декемврийския сняг край гилотината.
Крем супата от карфиол на Мадам дьо Бари
Необходими продукти за 4 порции:
средно голяма глава карфиол, около 400 г
бялата част на средно голям праз
малка глава лук
15 г краве масло
15 г брашно
750 мл прясно мляко
сол
пипер
индийско орехче
За сервиране:
разтопено масло
крутони
50 мл гъста сметана
листа от пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Карфиолът се накъсва на розички. Отделят се 100 г, а останалите 300 г се слагат в тенджера и се заливат със 100 мл вода, колкото да покрие карфиола. Слага се на котлона да кипне, след което се намаля огънът и карфиолът се вари до омекване, около 7 минути. След това се пасира. В тенджерка се разтопява кравето масло. Добавят се ситно нарязаните лук и праз, похлупват се и се задушават на много слаб огън до прозрачност и омекване на продуктите. Посипва се брашното и се бърка постоянно до образуване на крем. Сипва се млякото и хубаво се разбърква отново. Оставя се да кипне и при непрекъснато бъркане се прибавя пюрето от сварен карфиол. Подправя се на вкус и се маха от огъня, но супата се държи похлупена.
Отделеният карфиол се сварява за 2-3 минути в подсолена вода, трябва да остане ал денте. Веднага се прехвърля в студена вода с лед, за да запази свежестта си. Крутоните се запържват в маслото до златисто и се оставят върху хартия да се отцедят. Посоляват се леко.
Преди сервиране супата се претопля. Сметаната се разбива. Сервира се в дълбока чиния, като се гарнира с розичките карфиол, крутоните, сметаната и ситно нарязания магданоз.
Заглавна снимка: RafkinsWarning - DeviantArt
ARTday.bg